Büyükada’daki bu mezar taşı bugüne kadar gördüğüm en renkli mezar taşı. Türkiye’nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreyya Koral’a ait. Ölümden ziyade, adeta yaşam sevinci veriyor insana.
Mezar taşı kadar yaşamı da renkli olan bir kadın Füreyya Koral. Annesi Hakiye hanım tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli ailelerinden Şakirpaşa Ailesi’ne mensup. Babası Atatürk’ün silah arkadaşı ve Kurtuluş Savaşı gazisi Emin Koral Paşa. Dedesi Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa, Osmanlı tarihçisi ve devlet adamı, büyük amcası Sadrazam Ahmet Cevat Paşa, dayısı Cevat Şakir (Halikarnas Balıkçısı), teyzeleri Aliye Berger, ve Fahrelnissa Zeid dersem ne denli seçkin ve entelektüel bir ortamda büyüdüğü kolaylıkla anlaşılır.
İkinci eşi Atatürk’ün yakın arkadaşı Kılıç Ali Paşa’dır. Hal böyle olunca da, sofralarında başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere devrin siyasi şahsiyetleri ile birlikte Yaşar Kemal, Azra Erhat, Ahmet Hamdi Tanpınar, Abidin Dino, Mina Urgan, Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi edebiyat ve sanat dünyasının önde gelen isimlerini ağırlamış. Derler ki; mutfakları her daim 40 kişilik davet vermeye hazır halde tutulurmuş.
Seramik ile tanışması yakalandığı verem nedeniyle tedavi gördüğü sanatoryumda olmuş. Sonrasında 40 yıl boyunca bu sanatla iç içe yaşamış.Yaptığı dev duvar panoları ile anılır. Sanatının temelinde İznik ve Kütahya çinilerine olan ilgisi yatar. İlginç bir rastlantı büyük amcası Sadrazam Ahmet Cevat Paşa’nın Yıldız Sarayı’nda bugün de faaliyette bulunan ilk seramik atölyesini (Yıldız Porselen) kuran kişi olmasıdır.
Eserleri arasında Ankara Ulus Çarşısı (1960), Manifaturacılar Çarşısı (1963), Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi (1965), Divan Oteli (1969) ve Sheraton Oteli’ndeki duvar panoları en bilinenlerdendir.
1997 yılında vefat eden Füreyya Koral, Büyükada’da defnedilir. Mezar taşı adeta sanatçının renkli hayatının özeti gibidir.
İstanbul, 29/12/2020
gezmekyetmez