- Baudouy Binası (1880) : Joseph Baudouy adında bir levanten tarafından aile konağı olarak inşa ettirilir. Servetinin temelinde padişahtan aldığı denizcilik yapılarını inşa için imtiyaz yatar.
- Hazzopulo Pasajı (1870) : Namık Kemal’in İbret gazetesi bastığı binanın bulunduğu pasaj. Bir dönem Jön Türkler’in buluşma yeri.
- Avrupa Pasajı (1874) : Meşhur Naum Tiyatrosu yerine yapılan ve asıl ismi Aynalı olan pasajdır. Bu ismin verilme sebebi inşa edildiği yıllarda gaz lambası ile aydınlatılan pasajda, gaz lambalarının verdiği ışığı yansıtması için konulan aynalardandır.
- Çiçek Pasajı (1876) : 24 dükkan ve 18 daireden oluşan yapı. Başlangıçta pastane, kafe, çicek dükkanı, fırın, meyhane, terzihane, tütüncü dükkânı barındıran yapı, İstanbul’un işgali yıllarında Rus Devrimi’nden kaçan kadınların çicek sattığı mekandır. Bundan dolayı Çiçek Pasajı olarak anılır.
- Tokatlıyan Oteli (1850?) : Pera Palas’tan sonra İstanbul’un önemli otellerinden biriydi. Lokantası çok ünlüydü. Bir dönem Konak ismi ile de hizmet verir. 1950 yılında işhanına çevrilir.
- Ezine Apartmanı (1900?) : Orijinal adı Kantaroğlu Apartmanı olan yapı daha sonra gazeteci Celalettin Ezine’nin babası tarafından satın alınır. Bundan dolayı Ezine apartmanı olarak da bilinir. Celalettin bey Nazım Hikmet’in kuzenidir. Nazım Hikmet aranırken bir süre bu apartmanda saklanmıştır.
- Luvr Apartmanı (1900?) : Apartman, daha sonra Baylan adını alacak Loryan Pastanesi’ne ev sahipliği yapmıştır.
- Cercle d’Orient Kulübü (1883) : Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk sosyal kulübü olarak bilinir. Özellikle diplomatların, siyasi kişilerin üye olduğu kulüp bir çok ilginç olaya ev sahipliği yapmıştır.
- Rumeli Han (1894) : Sultan Abdülhamit’in mabeycilerinden Ragıp Paşa’nın bölgede yaptırdığı hanlardan biridir. Seçkin dükkanların yanında içinde bir dönem odun satışı yapan bir depo da bulunurdu.
- Ragıp Paşa Apartmanı (1900) : Sultan Abdülhamit’in mabeycilerinden Ragıp Paşa’nın sahibi olduğu binalardan biridir.
- İsimsiz Yapı : İsmini bilemediğim bu yapının en önemli özelliği, binanın cephesindeki Rumca yazıdır. Binayı ve yazının anlamını bilen takipçilerin katkısını bekliyorum.
- Borusan Kültür Binası (1875) : 1950 tarihli Suat Nirven haritalarında Ömer Rüştü Apartmanı olarak geçen yapının orijinal isimi bilinmemektedir.
İstanbul, 17 Nisan 2022
gezmekyetmez