Florya’ daki Güneş Motel çocukluğumda sık sık gittiğimiz, anılarımda unutulmaz biçimde yer eden bir tesisdir.
Bostancı’daki bu izbe yapıyı görür görmez bir motel eskisi olduğunu anladım.
Sorup, soruşturunca adının Tamara Moteli olduğunu öğrendim. Yapı 1968 yılında mimar Melih Koray tarafından inşa edilmiş.
Melih Koray kim derseniz, Bağdat Caddesi’ne bugünkü şöhretini kazandıran kişi. Bölgede 100 civarı yapıya imza atmış. Bunlardan 50 kadarı Bağdat Caddesi’ndedir.
Motele adını veren ise Tamara Parker. Yazıyı yazarken bu gizemli ismi çok araştırdıysam da bir netice – şimdilik- elde edemedim.
Motel, eskiden üzerinde bir manastır olan 13 dönümlük arazinin adeta köşesine iliştirilmiş. Söz konusu manastırın bulunduğu araziye 1903 yılında bugün kaderine terk edilmiş olan Huguen Köşkü inşa edilir.
1960’lı yıllarda mülkü elinde bulunduran aile bu büyük araziyi parselleyerek, satar. Motel de böyle inşa edilir.
Peki, burada bir motel inşa fikri nereden çıkmış derseniz onu da izah edeyim. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu bölge paşaların, bürokratların yazlık konut için tercih ettiği bir bölgedir. Sonraki yıllarda da, özellikle bölgedeki plajlardan ötürü bu özelliğini sürdürür.
1960’lı yıllarda orta sınıfın yaz tatilini geçirmek üzere tercih ettiği konaklama biçimi motellerdir. Motel kavramı ilk defa 1925 yılında ABD’de ortaya çıkar. Genelde yol boyunca, günübirlik konaklamalar için tercih edilir. 1950’lerde Avrupa’da yaygınlaşır. Ülkemizdeki kullanımı ABD’nin tersine genelde sezonluktur. Bir mutfak, banyo, tuvalet ve genelde bir odadan oluşan stüdyo tipi evler yaz boyunca tutulurdu.
Tamara Moteli bugün perişan bir halde olmasına rağmen yapısal bütünlüğünü korumaktadır. Sahil yolu nedeniyle biraz denizden uzak düşmüştür. Etrafındaki binaların gölgesinde kalmıştır. Ancak dikkatli ve meraklı gözler tarafından seçilebilir. Bir de benim gibi çocukluğu bu tür motellerde geçmişlerce.
İstanbul, 5 Ocak 2021
gezmekyetmez