Belgrad’ta Kızılyıldız ile oynanan maç 3-3 bitmiş ve Manchester United, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı finale çıkmıştır. Takvimler 6 Şubat 1958’i göstermektedir. Futbolculardan Johnny Berry’nin yaşadığı pasaport problemi nedeniyle bir saat rötar yapmaları bile kafilenin keyfini kaçırmaz.
Kaptan James Thain yönetimindeki British European Havayolları’nın 609 sefer sayılı uçağı yakıt ikmali için Münih Remi havalimanına iniş yapar. İkmal sonrasında buzlanan piste iki kere kalkma teşebbüsünde bulunan uçak havalanamaz. Kaptan üçüncü bir deneme yapar. Havalanmak için yeteri hıza ulaşamayan uçak önce havaalanının çitlerine, sonra da içinde kimsenin yaşamadığı eve çarpar. Uçakta 48 yolcu vardır.
23 yolcu kaza anında ölür. Ölenler arasında Manchester futbol takımının 7 yolcusu, üç kulüp yöneticisi ve iki de gazete muhabiri vardır. Futbolculardan yaralı kurtulan Duncan Edwards, kazadan sonra kaldırıldığı hastanede 15 gün yaşam mücadelesi verir ancak kurtulamaz. Ölen futbolcu sayısı 8 olur.
Kazadan yara almadan kurtulanlardan biri de kalece Harry Gregg’tir. Enkazdan çıkar çıkmaz, kendisi gibi kazadan kurtulan uçağın pilotunun ’Kaç salak herif, patlayacak’ demesine aldırış etmeden içeride kalanları kurtarmak için tekrar enkaza dalar. Önce bir bebekle annesini, sonra da takım arkadaşları Bobby Charlton’ı ve Dennis Viollet’i çıkararak metrelerce sürükler. Bu cesur hareketinden dolayı kendisine daha sonra “Münih Kahramanı” ünvanı verilecektir.
Kazadan yaralı kurtulan bazı futbolcular bir daha asla yeşil sahalara dönemez. Takımın antrenörü Matt Busby uzun süre takımının başında sahaya çıkamaz.
Kaleci Gregg’in uçaktan çıkardığı oyunculardan Bobby Charlton yıllar sonra Manchester United’ın hem ünlü bir futbolcusu, hem de kulubün önemli yöneticilerinden olacak ve kendisine sör ünvanı verilecektir.
Yıllar sonra kaleci Gregg, BBC’ye verdiği bir röportajda “Sürekli o anı düşünüyorum dersem yalan olur. İşin doğrusu bunu yaparsam deliririm. Medyanın feci kaza hakkında konuşmayı sevmesini anlıyorum. Yaşananları merak ettikleri için insanları suçlayamam. Ancak bu olayı arkamda bıraktım. Eğer bunu yapamasaydım hayatımda yol alamazdım” diyecektir.
Antrenör Matt Busby uzun bir aradan sonra yeniden takımının başına döner. O yıllarda futbol dünyası kendisini bir yetenek kaşifi olarak görmektedir. Kaza öncesinde bulduğu genç yeteneklerle oluşturduğu Manchester United takımının yaş ortalaması 22 olduğu için takım Busby’nin Bebekleri diye anılmaktaydı. Busby’nin Bebekleri tabiri kazadan sonra uçakta ölen genç futbolcular için de kullanılmıştır.
İstanbul, 6 Şubat 2022
gezmekyetmez