Mekan, insan ve bina hikayeleri beşinde koştuğumu bilen dostlarımdan birinin “Hocam bizim oralarda tam senlik, Osmanlı’dan günümüze gelen terk edilmiş bir binamız var, görmen lazım” demesiyle Türkiye’nin ilk Ziraat Mektebi olduğunu öğrendiğim terk edilmiş yapıyı görmek üzere soluğu Balıkesir’in Kepsut ilçesinde alıyorum.
Yunan İşgali İle Kapanıyor
Kepsut ilçesinin yaklaşık 1 km dışındaki okul, 1915 yılında Çiftçilik Mektebi adıyla açılmış ve Birinci Dünya Savaşı’na kadar eğitim vermiş.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında bölgenin Yunan birliklerince işgali nedeniyle okul kapatılmış. Askeri Garnizon olarak kullanılmış.
Cumhuriyet ile Birlikte Yeniden Açılıyor
Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte okul genç Türkiye Cumhuriyet’inin ilk Ziraat Mektebi olarak yeniden hizmet vermeye başlamış.
Okul yaklaşık 1500 dönüm arazi üzerine Simav ve Kille çaylarının birleşme noktasına yaklaşık 100 metre mesafede kurulmuş. Günlük ders programı 3 saati teorik, 3 saati de pratik olmak üzere toplam 6 saatmiş. Okul yönetimi de nöbetleşe olarak öğrencilerce yapılırmış.
Modern İmkanları Olan Okul
Okulda ahır, samanlık, süt hane, ziraat aletleri tamir atölyesi ve laboratuvarları bulunurmuş. Bunların yanında 30 büyükbaş ve 120 küçükbaş hayvanı da mevcutmuş.
Okul arazi çayır, yoncalık, mera, sebze bahçesi, fidanlık, Amerikan asma fidanlığı ile hububat ve bakliyat ekimine mahsus bölümlerden oluşmaktaymış. Sulama yakından geçen çaydan yapılırmış.
Meteoroloji İstasyonu Olan Okul
Okulun bir de hava gözlemleri ve ölçümleri yapan meteoroloji istasyonu varmış. Yapılan hava ölçümleri yöre çiftçileri ile ücretsiz paylaşılırmış.
İlk Ziraat Mektebi Neden Kapandı?
1927 yılında yaşanan iktisadi zorluklar nedeniyle okul önce, geçici süre, 1928 yılında da kalıcı olarak kapatılmış. Okuldaki zirai makina ve ekipman Mektep Müdür Vekili Harun Gazzaz Bey tarafından ücretsiz bir şekilde isteyen çiftçilere dağıtılmış.
Bugün harap haldeki okul kaderine terk edilmiş bir durumdadır.
Kepsut, Balıkesir – 04 Mayıs 2024
gezmekyetmez