Dünden bir önceki gün “İstanbul’a Dair Mutlaka Okunması Gereken 10 Kitap” başlıklı yazının ilk bölümünü izlerle paylaşmıştım. Bugün de listenin II. bölümünü paylaşayım:
İstanbul’un Tarihi Yarımadası Yedikule Samatya
Nursel Gülenaz / Oya Koca – @remzikitap.evi
İstanbul’un en eski semtlerinden olan Yedikule ve Samatya’yı en küçük detayına kadar akıcı bir dille anlatan nefis bir kitap. Özellikle metin yanında, kutucuk içinde verilen detaylı bilgiler okuyucuya “vay be” dedirtiyor.
Bizans İmparatorluğu Tarihi
Alexander A. Vasiliev – @alfakitap
İstanbul’a bilmek, anlamak Osmanlı İmparatorluğu devri kadar öncesindeki Bizans İmparatorluğu ‘nun tarihini de bilmeyi gerektirir. Bizans İmparatorluğu’nda tahta çıkan hanedanları, entrikaları derinlemesine anlatan bir kitap. Kitap, İstanbul’u dinler arası mücadelenin ve savaşların da merkezi olarak tanımlıyor.
Duran Her Şey Hareket Ediyor İstanbul Yazıları
Atilla Yücel – @arketonkitap
Kitap, mimar ve akademisyen olan Atilla Yücel’in kent kültürü ve mimari üzerine yazdığı yazıların toplandığı bir çalışma. Özellikle kitabın görsel seçimlerini ağır hastalığına rağmen Atilla Yücel hocanın kendisi yapmış. Ancak, hoca kitabın yayınlandığını görememiş.
İstanbul 1600 yıllık Bir Müzedir Kent ve Mimarlık Üzerine İstanbul Yazıları
Doğan Kuban – @yemkitabevicom
1953 yılından bu yana İstanbul yazıları yazan, mimarlık tarihi konusunda duayen kabul edilen Doğan Kuban’ın referans kabul edilen eseri geçen yıl yeniden basıldı. Kitap, İstanbul’un gurur veren geçmişi kadar, bu kıymetli mirasın kaos içinde kaybolmasına de eleştirel bir bakış getiriyor.
Huzur Atlası Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur Romanını Okuma Kılavuzu
Turgay Anar – @kapiyayinları
İstanbul’u öğrenmenin bir yolu da günlük hayatı anlatan romanlardır. Bunlardan biri de, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanıdır. Bu kitap, Huzur romanda geçen kişi, obje, yer ve mekanlar hakkında detaylı bilgi veren ansiklopedik bir çalışma.
İstanbul, 07 Mayıs 2021
gezmekyetmez