Midilli Adası ve Balıkesir çevresinde Yunanlıların Ladotiri, biz Türklerin ise Kelle ya da Mihaliç dediği bir peynir vardır. Yunanlılar bu peynirin Antik çağdan beri bölgede yapıldığını iddia ederler.
Güneşte kurutulan sert bir peynirdir. Kurutulduktan sonra zeytin yağı içinde saklanır. Midilli’de bu peynire Ladotiri denmesi bundandır. Bu kelime Yunanca’da yağda korunmuş anlamına gelir. Peynirin yağda saklanmasının sebebi, 1960’lara kadar buzdolabının yaygın olmamasındanmış.
Bu peynirin Yunanca’daki bir başka ismi de Kefalaki’dir. Kefali tabiri kelle anlamındadır. Peynire bu adın verilme sebebi muhtemelen güneşte kurutulması sebebiyle oldukça sert olmasındandır.
Balıkesir ve çevresinde de Kelle peyniri olarak bilinir. Özellikle mübadele ile Ege adalarından bölgeye getirilen Türkler tarafından üretilmiş. Ülkemizde bilinen bir diğer ismi de Mihaliç peyniridir. Bu isimle bilinmesi mübadele ile getirilip, Karacabey’e yerleştirilen Türkler tarafından üretilmesindendir. Zira, Mihaliç Karacabey’in eski isimidir.
Meraklıları için bir de teknik not düşelim. Midilli’nin Ladotiri peyniri keçi ve koyun sütünden yapılır ama kullanılacak koyun sütü azami %30 mertebesinde olmalıymış. Sert ve tuzlu olup, baharatımsı bir tadı vardır. Meyveli şaraplarla iyi gider.
Balıkesir ve çevresinde imal edilen iyi bir Mihaliç peyniri için kesildiğinde gözeneklerinden yağ damlar denilir. Bu peynirin bir diğer ilginç ismi de Deve Tabanı’dır.
Her şey iyi güzel de, zurnanın zırt dediği yer bu peynirin Yunan peyniri mi, yoksa Türk peyniri mi olduğuna karar verme anıdır. Alın size bir polemik konusu. Siz ne dersiniz?
İstanbul, 7 Aralık 2023
gezmekyetmez
Yazarın Notu : Son paragraf ironi içermekte olup, yapılması gereken tek şey polemiğe girmeden bu lezzetin keyfini sürmek olmalı